Mere om Rom

Cuba
Den lette neutrale mixer, som i Bacardis tilfælde næsten ligner vodka.

Barbados - Tilsat sukker ikke tilladt
Silkeblød elegance snarere end power. Mount Gay og Foursquare er de store mærker

Jamaica - Tilsat sukker ikke tilladt
Kendt som den mest potente af dem alle, en rigtig sømandsdrik opnået gennem lang gæring og i bedste tilfælde destilleret på pot still.

Guyana/Demerara
Brun, blød og fyldig bamsedrik fra verdens mest kendte sukkerdistrikt, som har taget navn efter floden Demerara.

Navy Rum
Normalt blandet af relativt neutral kolonnedestilleret rom med et skud demerara til at sikre kroppen, jamaica til at give spark og karamel til at justere farven. Indtil 1970 var den daglige flåderation på ½ pint per mand.

Rhum agricole - Tilsat sukker ikke tilladt
Rommen fra de franske kolonier er lavet af ren sukkerrørssaft i stedet for melasse og lagret på fransk eg. Det giver et mere mineralsk og vegetalt udtryk, som med lagring kan blive interessant.

Pott still
Den oprindelige måde at destillere rom på er med en pott still. Den ligner den traditionelle kedel som, anvendes til produktion af whisky. Man fylder kedlen med en portion urt. Op til ca 15.000 liter og så varmer op. Herved laver man rom der er ca. 25% alkohol. Denne rom kører man så igennem igen, og man får en rom på ca. 60 – 70% alkohol. Metoden giver en meget kraftig og smagsholdig rom med mange estere. Pott destilleret rom dufter ofte kraftigt og mindre behageligt, end det smager. Klassisk rom fra Jamaica er lavet på Pott still f.eks. Appelton.

Kolonne
Et mere moderne destillationsapparat end de oprindelige Pott still. Blev udviklet i midten af 18- hundredetallet. Her er her tale om en mere industriel måde at destillere spiritus på. Ved at lede meget varm damp ind i den ene ende og gæret urt i den anden kan man kontinuerligt aftappe spiritus helt op til 96 % rent. Ofte aftappes rommen ved ca 80 % for at sikre, at der er god smag af rom. Et kolonneapparat består af mindst 2 kolonner, men ofte af flere, op til 5. Jo flere kolonner jo mere ren bliver spiritussen. Ca. 80 % af al rom laves på kolonneapparater der typisk giver en mild blød rom, som også i gamle dage blev kaldt den spanske eller cubanske stil. En typisk kolonnedestilleret rom er ”Havana Club”

Blend af rom

For at opnå den samme smag hver gang blender man som regel rom. Stort set alt rom er blendet sammen af flere forskellige tønder, men mindre der naturligvis er tale om en "single cask" aftapning, altså en enkeltfadsaftapning.

Et romblend kan sagtens bestå af 50 eller flere forskellige tønder. Det er ”master-blenderen” der står for denne proces. Master-blenderen er en person med et utroligt sæt smags- og duftesanser. Havana Club har en lille håndfuld master-blendere som hver især har været i lære i 15 år, inden de kan kalde sig master-blenders.

Solera system

For det meste ”blendes” rom. Det blandes altså med anden rom for at opnå den smag der kendetegner det givne produkt. En speciel blandingsmetode er ”Solera-metoden”. Solera-metoden bliver mere og mere udbredt inden for rom. Det er også en metode der bruges inden for vin og portvin. Eftersom fordampningen ligger på ca. 6 procent årligt påfyldes der et par gange årligt mere rom, så tønden hele tiden er fyldt. Et normalt solera-system er formet som en pyramide, oftest med 5-6 tøndelag i højden og x-antal på langs. Alderen varierer fra række til række. Den øverste række er yngst og den nederste række er ældst. Den yngste og øverste rom tappes ned i den ældre række nedenunder.

Når dén række med tønder er opfyldt så tappes den ”blanding” i den ældre række neden under, og sådan foregår det til alle tønderne er fyldt op. Dvs. at den nederste række, også kalde ”solera-rækken” har en lille procentdel af hver årgang i sig og derefter tappes den på flaske. Det betyder derfor, at en solera-rom er en blanding af gammel og ung rom. Solera-producenterne siger, at den unge rom optager meget af den ældre roms karakter og at det skulle øge den unge roms modningsproces. Der tappes på flaske et par gange årligt.

"Solera" kommer af det spanske ord for gulv, nemlig "suelo". Så når du køber en ”gulv-rom” så vær opmærksom på, at tallet på flasken er solera-rækkens årgang og ikke et gennemsnit eller en fast årgang. Det er simpelthen den ældste rom der er blevet brugt i blandingen.

Romglas

Spiegelau Rom Snifter
17 cl

Lækkert glas som har en perfekt størrelse og kvalitet

Glenciarn
19 cl

Et klassisk glas til til at sidde og nyde en rom i sofa'en eller i haven

 

Royal Leerdam Tasting
13 cl

Tester glas, god til små mængder og bruger det til smagninger

 

 

Pasabahce Timeless
21 cl

Giver mulighed for at rommen kan ånde inden man smager

 

 

 

Kort over caribien
Jeg har vha. google maps forsøgt at lave et kort jeg med tiden vil opdatere